13.10.2015 u 22:21 | Ljepota, Recepti | Komentari

Najbolji domaći piling za ljuštenje staračkih pega s ruku..(RECEPT)

Staračke pjege (lentigo senilis ili lentigo solaris) su oblik pigmentnih mrlja.

staračke-pjege

Staračke pjege su male, pljosnate, zatamnjene mrlje na koži (svjetlosmeđe do crne boje) koje obično nastaju na rukama, licu i dekolteu ili drugim oblastima često izloženim suncu. Najčešće se pojavljuju na djelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica, lica, podlaktica, čela i ramena.

Ruke su posebno pogođene ovom pojavom, ali zato ovaj piling može itekako pomoći jer efektno uklanja gornji sloj mrtvih ćelija epidermisa koji „nosi“ pigmentacijske promjene.

Sastojci:

- 1/2 šoljice sirove smeđeg pirinča
- 1 kašika agava sirupa
- 1 kašika soka od limuna

Uputstva:

Usitnite smeđu rižu u prah (mlin za kafu, ručno u suribhaciju tj keramičkoj posudi za drobljenje). Pomješajte zajedno gore navedene sastojke i dobro izmješajte.

Nanesite smjesu na suhe ruke, masirajte svaku nadlanicu kružnim pokretima čvrsto, ali nježnim pritiskom jednu do dvije minute. Isperite i nanesite vašu odabranu kremu za ruke. Takođe možete utrljati ovu smjesu na dlanove što će odlično omekšati žuljeve. Radite ovaj piling redovno (najviše 1 put nedeljno).

Zašto ovo djeluje?

Pirinač ima umirujući efekat na kožu, odlično je sredstvo za ljuštenje odnosno piling, poseduje antioksidativna i protivupalna svojstva. Nektar od agava kaktusa ima veliku moć hidratacije, odličan je piling jer sadrži prirodne šećere koji efikasno čiste, dok pomažu vašoj koži u zadržavanju vlage. Za limun se tvrdi da je poput gumice koja briše staračke pjege!

Limun pomaže posvjetleti kožu i odignuti mrtve ćelije. Sadrži AHA (alfa-hidroksi kiseline), limunske kiseline, vitamin C i ima anti-bakterijsko djelovanje. Tokom vremena limun efikasno smanjuje hiperpigmentaciju zbog svojih odličnih izbjeljujućih svojstava. Takođe je blagi prirodni piling.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: