14.07.2015 u 9:27 | Biljke, Ljepota, Recepti | Komentari

LJEKOVIT PRIRODNI SPOJ: Rješenje i hrana za sve probleme s kožom, kosom i noktima!

Macerat bosiljka, koprive i miloduha u stopostotnom hladnom prešanom ulju jezgre marelice i oraha opskrbljuju nas višestruko nezasićenim masnim kiselinama, omega 3-6-9, elegičnom i folnom kiselinom, jodom i vitaminom E

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Mnoge bolesti mogu početi sa svrbežom vlasišta tako da pozadina svrbeža vlasišta može imati dermatološki, sistemski, neurološki i psihogeni karakter. Uvijek je potrebno uzeti detaljnu anamnezu i detaljno pregledati vlasište kako bi se postavila dijagnoza.

Svrbež vlasišta može biti povezan i s nastajanjem prhuti u kosi. Prhut se ne smatra zdravstvenim problemom, ali predstavlja veliki osobni problem jer se vidi i ostavlja tragove na odjeći. Koža vlasišta ljušti se i obnavlja kao i ostala koža na tijelu, no ako se pojačano ljušti nastaje veći broj odumrlih stanica i rezultira nastajanjem prhuti.

Što se tiče prhuti vjerujemo da naša hladno prešana ulja oraha i marelice doprinose boljoj cirkulaciji u predjelu vlasišta. Kad kažemo da nas „svrbi glava ili kosa“ često se radi o gljivicama i bakterijama naseljenim u našem vlasištu. Omege iz ulja oraha i marelice hidratiziraju naše vlasi i učvrščuju korijen kose. Matičnjak Macerat br. 12 namijenjen je prije svega za oralnu uporabu, ali naravno nećete pogriješiti ako ga jednom do dva puta tjedno utrljate u vlasište i uz laganu masažu ostavite 30-45 minuta da djeluje.

Herbu koprive, bosiljka i miloduha ovaj put smo macerirali u ulju oraha i marelice zbog bolje cirkulacije, a bosiljak je uz jod iz ulja oraha savršen antiseptik za gljivice i bakterije.

Bosiljak – osim što je poznati začin i antiseptik, jedna je od najčešće korištenih biljaka u ajurvedskoj medicini. Bosiljku se pripisuju obnavljajuća i regenerirajuća svojstva. Smanjuje stres, jača imunitet i vitalnost i uravnotežuje metabolizam. Bogat je vitaminom C, kalcijem i fosforom.

Sigurno ste puno puta čuli da je ulje oraha dobro utrljati u vlasište, a mi smo i dalje pri tome da ga je korisnije popiti. Naravno i kopriva je neizostavna ljekovita biljka kojom se uspostavlja bolja cirkulacija.

Miloduh (Izop) – ljekovita je biljka, ugodnog mirisa. Često se spominje u Bibliji (Izope, operi me) a u puno starih recepata ga koriste za poboljšanje kvalitete kože i kose. Biljka je bila poznata kao donositelj svježine i bistrine uma, povećavajući intelektualne i umne sposobnosti, vjerojatno je zato pomagala redovnicama u noćnom radu. Miloduh sadrži do 30 posto monoterpena, seskviterpene, seskviterpenole, fenol-metil etere…

Kopriva – o njoj smo već pisali, ali možda smo zaboravili kazati da je ta biljka poznati izvor silicijeve kiseline. A upravo je silicij neophodan za zdravu kosu i nokte. Ona je i dobar izvor željeza.
Svaki naš macerat je sinergija ljekovitog bilja i hladno prešanog ulja, a tako je i s Maceratom br. 12. Ova hladno prešana ulja imaju ulogu da nas opskrbe višestruko nezasićenim masnim kiselinama, omega 3-6-9, elegičnom kiselinom, folnom kiselinom, jodom i vitaminom E.

Sve u svemu, ako ga dobro utrljate u kosu i popijete dva puta dnevno prije jela, nahranili ste svoju kožu, kosu i nokte.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: