11.10.2017 u 15:24 | Ljepota | Komentari

JEFTINO I BRZO SPRIJEČITE RAST SIJEDIH DLAKA: Pomoću ova tri sastojka nikada nećete imati problema sa SIJEDOM KOSOM!

Kada ugledamo prve sijede vlasi u kosi, obično većina poseže za farbom, koje ne samo da su skupe, već i štetne, a problem sijede kose rješavaju kratkoročno.

sijeda-kosa

Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da jedan vitamin i 2 minerala uspješno usporavaju stvaranje sijedih.

Pa tako cink pomaže da što duže sačuvate prirodnu boju, a najviše treba da ga koriste žene sa svjetlijom kosom. Vitamin B12 takođe sprječava da prerano osijedite, dok bakar proizvodi melanin koji je presudan za boju kose. Stručnjaci savjetuju da masirate tjeme glave dok perete kosu kako biste vlasima vratili vitalne funkcije i nahranili folikule.

Donosimo vam 5 najčešćih krivaca za pojavu sijedih u mladosti:

Loading...

Nedostatak vitamina B-12

Nedostatak B-12 vitamina u tijelu uzrokuje smanjenje crvenih krvnih stanica što može dovesti do perniciozne anemije, čiji je jedan od simptoma i sijeda kosa. Kako biste to spriječili, redovito konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput crvenog mesa, morskih plodova, jaja i mlijeka.

Boja kože

Nije lijepo ljude dijeliti prema boji kože, no u ovom slučaju to čini razliku jer se sa sijedim u dvadesetima i tridesetima najčešće suočavaju bijelci.

Stres

Stres je veliki neprijatelj vašeg zdravlja i kose, a osim pojave sijedih može uzrokovati i ispadanje vlasi.

Prirodni spoj

Vodikov peroksid koji nastaje u svim stanicama tijela također je jedan od uzroka pojave sijedih vlasi. On se s godinama nakuplja u folikulama kose i izbjeljuje ju.

Poremećaj štitnjače

Određeni problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih te čak i opadanje kose. U ovom slučaju najbolje se odmah obratiti liječniku.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: