24.02.2016 u 16:27 | Kućni savjeti, Ljepota | Komentari

Akne na sljepočnicama znak su da vam treba vode, a one na čelu i nosu govore da ste pod stresom!

Od kada znam za sebe, vodim bitku s aknama i crvenilom. Nekako sam izdržala nespretne faze adolescencije, ali još i dan danas me muči njihova pojava. Usput sam shvatila koliko je to čest problem. Puno odraslih ljudi još uvijek ima bubuljice ili akne.

akne-bubuljice

Uz pregršt drugih tema – kao što je gubitak kose u žena – pojava akni u odraslih osoba je jedan od onih razgovora kojih se sramimo.

Neugodno i pomalo čudno nam je razgovarati o tome, ali akne su kod odraslih osoba problem koji se često susreće. I ne samo da je to uobičajeno, iz njihovog raspreda na licu možete iščitati bolesti i stanja vaših unutarnjih organa na koje biste trebali obratiti pažnju.

Ukoliko u vašem tijelu postoji neki zdravstveni problem, on će se manifestirati i pojavom akni na licu. Do pojave akni dolazi zbog različitih uzroka. Prištići mogu biti povezani s prehranom, vježbanjem pa čak i emocionalnim zdravljem. Ukoliko se pojavljuju na više područja, višestruki čimbenici bi mogli biti u igri.

U nastavku smo naveli različita područja na kojima se pojavljuju akne i prištići – i objasnili što to govori o našem tijelu i zdravlju.

Brada i vilica

Akne u ovom području ukazuju na stres i hormonalne promjene. To posebno vrijedi za žene, koje prolaze kroz mjesečne hormonske cikluse. Akne na bradi i vilici ukazuju i na ovulaciju. Menopauza također može uzrokovati njihovu pojavu.

Hormoni kao što je testosteron mijenjaju razinu tijekom menstrualnog ciklusa zbog čega žlijezde proizvode više ulja koje može začepiti pore kože i uzrokovati prištiće. Pojavljivanje većeg broja prištića može indicirati hormonalnu neravnotežu i neredovitu mjesečnicu ili obilna krvarenja. Pojavu akni i prištića možete smanjiti ako dovoljno spavate, pijete dovoljno vode, jedete dosta povrća i održavate kožu savršeno čistom.

Loading...

Rub kose i čelo

Ova vrsta akni se obično može povezati s upotrebom određenih kozmetičkih proizvoda. Možda koristite proizvod koji se ne slaže s vašom kožom ili prečesto perete kosu.

Prečesto pranje kose može dovesti do toga da vlasište prekomjerno proizvodi ulje koje začepljuje pore i tada dolazi do nastajanja prištića. Prištići na čelu povezani su s probavnim sustavom i mogu ukazivati da patite od probavne neravnoteže.

Vjerojatno se nezdravo hranite. Smanjite unos masne, nezdrave i prerađene hrane i pojačajte unos vode.

Obrazi

Ako ustanovite da vam se često prištići pojavljuju po obrazima ili na licu u blizini vaših ušiju, vjerojatno postoje dva krivca: vaše ruke i vaš telefon. Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije. Ako često razgovarate telefonom dezinficirajte ga (vlažnim maramicama) i perite redovito ruke.

Prištići na gorenjem dijelu obraza povezani su i s respiratornim problemima. Ukoliko pušite ili imate alergiju, to će se odraziti na ovim zonama na licu.

Ako ni jedno od ovog navedenog nije problem, ne dopustite da se vaše tijelo previše pregrijava. Jedite više hladne hrane, smanjite unos šećera i krećite se više na svježem zraku. Također izbjegavajte meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer.

U prehranu dodajte više zelenog povrća.

T – zona

Osjetljiva koža duž nosa i iznad obrva brzo reagira čak i na male promjene životnog stila. Ako se iznenada suočite s velikom količinom stresa, vaša T- zona će često biti prva koja će to pokazati.

Ako znate da vas očekuju neke vrlo stresne situacije, preduhitrite ih i napravite detaljno čišćenje lica sredstvima protiv akni i masne kože.

Pokušajte meditirati ili piti umirujuće antioksidativne čajeve. Ovo je područje također je povezano s jetrom, a prištići između očiju upućuju i na mogući problem intolerancije na hranu ili alergije.

Hrana koja potiče izbijanje prištića su mliječni proizvodi i alkohol. Smanjite unos alkohola, masne hrane i mliječnih proizvoda. Svakodnevno vježbajte, hodajte na svježem zraku i spavajte dovoljno.

Prsa, ključne kosti i leđa

Ukoliko imate problema s prištićima na leđima ili prsima, postoji mogućnost da je njihovo nastajanje uzrokovano znojenjem.

Ako idete u teretanu, obrađujete vrt na suncu ili na drugi način sudjelujete u fizičkoj aktivnosti, možda zadržavate vlagu na svojoj koži neprikladnom odjećom.

Odaberite odjeću od čistog pamuka da vam koža može disati.

Područje oko usta

Ovdje možemo primijeniti izreku: Ono ste što jedete!

Ako vaša prehrana sadrži puno masti, šećera i alkohola, vrlo je vjerojatno da ćete vidjeti crvenilo oko usta. Vaš probavni sustav reagira na preopterećenje, a djelomično je i uzrok to što koža oko usta dolazi u dodir s hranom koja može biti previše slatka ili previše masna.

Masna hrana poput čipsa i pržene hrane može uzrokovati začepljenje pora i time izazvati stvaranje prištića oko usana. Svaki put nakon jela usne i lice oko njih temeljito operite ili prebrišite mokrom maramicom.

Koristite balzame za usne u stiku i nanosite ih samo na usne, a nikako oko njih. Primijetite li veći broj prištića oko usana, promijenite sjajilo ili ruž za usne ili ga prestanite koristiti neko vrijeme.

Sljepoočnica

Pijte vodu!

Ako imate problema s prištićima na svojim sljepoočnicama, u zoni koja se nalazi između očiju i vaše kose, to je vjerojatno posljedica dehidracije. Pijte puno tekućine, najbolje vodu.

Na isti način prekomjerno pranje kose može dovesti do prištića.

Nedovoljan unos vode može uzrokovati da lojne žlijezde na sljepoočnicama počnu raditi u petoj brzini, što dovodi do začepljenih pora i ružnih prištića.

Prištići u obrvama i oko obrva

Ako vam se stvaraju prištići u obrvama i oko njih, vjerojatno doživljavate urastanje dlačica zbog čupanja ili depilacije.

Dovoljno je koristiti tople obloge na uraslim dlačicama i pobrinite se da vaše pincete budu dezinficirane prije svake upotrebe! Također, prištići na obrvama ukazuju da nešto nije u redu s nadbubrežnim žlijezdama.

Stres uvelike utječe na žlijezde, pa ga pokušajte smanjiti. Uz to prištići na obrvama su i posljedica prejedanja kasno navečer.

Izvor: atma.hr

Vaš komentar na članak: