01.05.2015 u 22:55 | Ljepota | Komentari

10 načina da iskoristite sodu bikarbonu za vašu ljepotu

Soda bikarbona je starinski lijek za žgaravicu i nezaobilazan sastojak slatkih i slanih tjestenina. Ali, ako ste krenuli da se spremate za ljeto, vrijeme je da izbacite tijesto iz prehrane, a sodu bikarbonu možete iskoristiti na mnogo pametniji način – za uljepšavanje.

PHOTO:flickr/ Rex Roof

PHOTO:flickr/
Rex Roof

Piling za lice

Za proljetno buđenje kože piling je neizostavan. Ako imate osjetljivu kožu, koja burno reagira na parfemirane kupovne pilinge pune hemikalija, ili jednostavno ne želite da dajete novac na to, probajte ovaj jednostavan i jeftini recept. Napravite pastu koja se satoji od 3/4 sode bikarbone, i četvrtine vode. Ovom mješavinom možete ukloniti mrtve stanice s površine kože na licu, i ne morate brinuti da će vas iziritirati – soda bikarbona je nježna.

Šampon za dubinsko pranje kose

Ako vam se kosa mnogo masti ili često koristite preparate za oblikovanje poput gela i pjene, onda vam je s vremena na vrijeme potreban šampon za dubinsko pranje kose. Ovaj šampon će ukloniti sve nakupljene ostatke preparata i učinit će da vam kosa bude lepršava i lagana. Takve šampone možete pronaći u drogerijama, ali su uglavnom prilično skupi. Zato možete isprobati ovu kućnu varijantu, za koju mnogi tvrde da odlično funkcionira. Na dlan ulijte onoliko šampona koliko inače koristite, pa u to dodajte pola kašikice sode bikarbone, i time operite kosu.

Obloga za umirivanje opekotina

Ovaj recept posebno dobro funkcionira na opekotinama od sunca, jer izvlači toplinu, umiruje bol i pomaže da se koža brže oporavi i obnovi. U litar vode rastvorite dvije kašike sode bikarbone, pa u taj rastvor umočite čistu i nježnu krpu. Ovu oblogu stavite na oštećenu kožu, a kada vidite da se osušila ili previše zagrijala, ponovno namočite krpu.

Pasta za zube

Ako želite probati potpuno prirodnu pastu za zube, za koju svi ljubitelji prirodne kozmetike kažu da je odlična, probajte ovaj recept.

Loading...

Pomiješajte sodu bikarbonu s vodikom od 3 posto, u takvom omjeru da se dobije pasta. Ovo sredstvo će vam lijepo izbijeliti sube, a sličan učinak će imati i sama soda bikarbona. Ipak, ovaj prah ne treba koristiti previše često za pranje zuba, jer može oštetiti caklinu.

Tekućina sa ispiranje usta

Najjednostavnije sredstvo za ispiranje usta sadrži samo dva sastojka – sodu bikarbonu i vodu. U manjoj čaši vode stavite kašikicu ovog praha, pa time isperite usta nakon pranja zuba. Ovo je posebno pogodno za ljude koji ne žele alkohol u vodici za ispiranje usta, kao i za djecu, jer nije ljuto.

Piling za tijelo

Soda bikarbona je dobra za piling lica, ali i tijela. Da biste napravili domaći piling za cijelo tijelo, prvo pronađite neku praznu bocu ili ambalažu od potrošenog proizvoda za tijelo. Napunite ga do pola sodom bikarbonom, pa dodajte 10-15 kapljica esencijalnog ulja po izboru. Ovo će mu dati jako lijep i ugodan miris, a možete ga mijenjati svaki put. Zatim u flašu sipajte vode, dok ne dobijete željenu teksturu i gustoću.

Dezodorans

Pošto se u svijetu sve više priča o lošim i jako štetnim sastojcima kupovnih dezodoransa, soda bikarbona je postala jako popularna alternativa, jer se pokazala kao odličan upijač neugodnih mirisa. Možete je pomiješati s nekoliko kapljica omiljenog eteričnog ulja, pa je otopiti u vodi.

Dobiveni dezodorans sipajte u bočicu s prskalicom, i koristite kao dezodorans. Međutim, ne morate raditi ništa od toga, jer ljubitelji prirodne njege tvrde da soda bikarbona sama po sebi odlično radi, pa je čistu nanose prstima ili tuferima.

Šampon za suho pranje kose

Za brzo osvježavanje kose ujutro, ako nemate vremena za pranje, možete iskoristiti sprej za suho pranje kose ili, naravno, sodu bikarbonu. Koristite je isto kao i bebi puder, stavite malo na korijen kose (ali nemojte pretjerivati​​, jer će kosa izgledati bijelo) ostavite nekoliko minuta da djeluje i upija masnoću, pa onda dobro protrljate kosu, kao kada je perete, i počešljajte se.

Maska za lice

Ovo je idealna maska ​​za posvjetljivanje kože, posebno kod ljudi koji imaju neku vrstu hiperpigmentacije (od sunca, akni ili starenja).

Pomiješajte sok polovice limuna 0,2 kašike sode bikarbone i 1 kašiku meda. Ovu masku nanesite na svježe oprano lice, i ostavite je da odstoji 5-15 minuta. Kada krenete da se umivate, učinite to nježnim kružnim pokretima, kako biste ujedno izvršili i pilng.

Pedikir

Nema potrebe da dajete novac na skupe kupke, maske i pilinge za stopala – pogotovu ne ako u kući imate sodu bikarbonu. Kada dođete umorni kući nakon cjelodnevnog posla, sjedite, opustite se noge umočite lavor pun tople vode, u kojoj ste rastvorili 2-3 kašike sode bikarbone i nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande, koje opušta i umiruje. Ostavite noge da se natapaju 15-20 minuta, a onda odmah uradite piling stopala – istom smjesom koju ste koristili za piling lica.

Izvor: zenstvena

Vaš komentar na članak: