14.09.2017 u 18:29 | Kućni savjeti | Komentari

Zavjese su vam posivjele: Samo vam je jedan sastojak potreban, a imate ga u kući!

Bijeli sintetički materijali, kao i pamuk osjetljivi su na kuhanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom postaju sivi.

zavjese

Kako biste im vratili bjelinu operite ih sa samo jednim ključnim proizvodom.

Sigurno ste pokušali sa mnogobrojnim sredstvima povratiti bjelinu vašim zavjesama. Ali sunčevo zračenje, kuvanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utiču na “sivljenje”, a standardni deterdženti ne pomažu.

Postoji jednostavan trik sa kojim će vaše zavjese opet zasijati snježno-bijelom bojom.

Loading...

Dovoljno vam je samo sirće, i to bijelo alkoholno.

U mašinu zajedno sa zavjesama, u bubanj, stavite pola čašice bijelog alkoholnog sirćeta, a gore u dio standardni deterdžent koji koristite i inače. Izaći će potpuno bijele. Na isti način možete izbjeleti i posivjele peškire, posteljinu ili stolnjake.

Ne brinite se za miris, on će tokom pranja potpuno nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, sirće je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Donosimo i 15 trikova sa sirćetom koji će vam olakšati život:

1. Dezinfikuje bočice za bebe i uklanja kamenac – Bočice za bebe možete prati u toploj vodi pomješanoj sa malo sirćeta i potom isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno da ih dezinfikujete. Kada ih prokuvate, posebno ako živite u području tvrde vode, u vodu obavezno dodajte sirće. Bočice će biti sjajne i čiste, a kamenca neće biti. Poslije je samo još jednom isperite.

2. Prije farbanja zidova obrišite vrata, zidove i nameštaj krpicom namočenoj u malo sirćeta. To će pomoći da skinete ostatke stare boje, ali i da lakše čistite namještaj poslije bojenja.

3. Osvježite i odčepite odvod – Ulijte šoljicu sode bikarbone u odvod, dodajte šoljicu sirćeta. Pustite da se zapeni pa izlijte dve čaše vruće vode u to.

4. Uklanja ptičji izmet – Našpricajte površinu uprljanu izmetom sirćetom, pustite minut da odstoji i samo prebrišite.

5. Za marinadu – Malo sirćeta u marinadi omekšaće i najtvrđe komade mesa.

6. Uklanja crvenilo – Namočite vaticu u mešavini sirćeta i vode pa natapkajte upaljena mesta na licu. Vrlo brzo videćete rezultate.

7. Smiruje crvenilo na bebinoj guzi – Dodajte par kašičica sirćeta u vodu u kojoj kupate bebu. To će smiriti crvenilo.

8. Čisti naočare – I najgore mrlje na naočarima, sirće će ukloniti.

9. Čisti četkice za zube – Stavite četkice na par sati u sirće i dobro isperite pod toplom vodom. Tako ćete ih očistiti i dezinfikovati.

10. Uklanja smrad sa ruku od hrane – Miris bijelog luka, ribe ili mesa možete ukloniti tako što ćete oprati ruke sa sapunom i vodom, potom isprati sa malo sirćeta i na kraju još jednom isperite sa mlakom vodom.

11. Uklanja etikete – Našpricajte sirće na ljepljivu etiketu i skinite je prstom.

12. Čisti mikrotalasnu rernu – Stavite u staklenu čašu 1/4 sirćeta i 3/4 vode. Okrenite na visoku temperaturu na pet minuta i potom samo očistite krpom.

13. Čisti WC školjku – Dodajte sirće u školjku, pustite da stoji pet minuta i očistite sa toaletnom četkom.

14. Osvježava smrdljive patike – Namočite uloške u sirće i toplu vodu na par sati. Ostavite da se osuši.

15. Uništava korov – Koristite nerazređeno bijelo sirće i pošpricajte korov kako bi se sasušio.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: