17.05.2017 u 12:36 | Kućni savjeti | Komentari

ZA ONE KOJI MUKU MUČE S PRAŠINOM: 8 načina da spriječite nakupljanje prašine

Jedna gomilica prašine ispod prostirke nije za zanemariti. Ukoliko postoji jedna, uskoro će ih biti još više ako se ne obračunate sa njom odmah.

prasina-1-620x348

Ali kako se riješiti nečega što se stalno vraća? Prva linija napada protiv prašine: prevencija.

1. Smanjite broj polica ili drugih površina na kojima se prašina skuplja, naročito u prostorijama u kojima provodite najviše vremena, kao što su dnevne i spavaće sobe, kaže mikrobiolog Mark Sneller, vlasnik Aero-Allergen Research centra u Tucsonu, Arizona, i autor ‘Vodiča za porodično zdravlje i bolji kvalitet zraka u prostorijama’.

2. Ako ste alergični na grinje ili se budite začepljenog nosa, razmislite o tome da omotate madrace i jastuke u prekrivače koji smanjuju alergije. Dva puta godišnje operite prekrivače u toploj vodi.

3. Stavite debele otirače (čvrste i s gumom na donjoj strani) ispred kućnih vrata.

Loading...

4. Postavite aparate za pročišćavanje zraka u prostorije koje najviše koristite. Oni će usisati prašinu prije nego se ona slegne. Zaobiđite jonizatore, jer oni oslobađaju ozon. Umjesto toga koristite aparate za pročišćavanje s ventilatorom.

5. Održavajte vlažnost u svom domu između 40 i 50 posto kako biste smanjili statički elektricitet. On privlači prašinu, tako da ju je teže ukloniti.

6. Jeftini filteri za peći i klima-uređaje, poput onih od fiberglasa, malo čine na spriječavanju prašine. Odaberite filtere s visokim MERV rejtingom, ali nemojte premašiti mogućnosti vaše peći. Ako niste sigurni, posavjetujte se s majstorom za peći.

7. Drvene, metalne ili plastične zastore je lakše čistiti nego zavjese. Samo ih prebrišite krpom od mikrofibera ili elektrostatičkim čistačem prašine. Ako imate zavjese, prvo obrišite prašinu ili usisajte garnišne, a onda ih usisajte cijelom dužinom na najmanjoj jačini.

8. Ne koristite omekšivače ili posušivače na zogerima ili krpama od mikrofibera. To smanjuje njihovu sposobnost da privuku i zadrže prašinu i upiju tečnost.

Izvor: enterijer

Vaš komentar na članak: