29.01.2018 u 21:46 | Kućni savjeti | Komentari

TRIKOVI ZA SAVRŠENE DOMAĆICE: Poslije ovog nikada više nećete bacati SILIKA-GEL VREĆICE!

Kada kupite novu obuću, vjerovatno ste bezbroj puta u kutiji vidjeli male kesice napunjene sitnim ‘plastičastim’ kuglicama. Mnogi ne znaju ni zašto se one unutra nalaze, no radi se o kesicama silika gela koje upijaju vlagu i tako štite robu od vlažnosti.

silika-gel

Naravno, te male paketiće uvijek bacimo zajedno sa kutijom, međutim nakon što saznate za šta vam sve one mogu poslužiti, to više vjerovatno nikada nećete raditi…

1. Spasite mobilni koji je pao u vodu
Napunite posudu vrećicama sa silika-gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u telefon.

2. Sačuvajte stare fotografije
U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će ih spasiti od vlage koja može da ih ošteti.

3. Zaštitite šminku
U neseser sa šminkom ubacite par vrećica sa silika-gelom koje će spriječiti pretjerano sušenje pudera i šminke na bazi pudera.

4. Spriječite neugodne mirise u torbi s opremom za vježbanje
Silika-gel upiće vlagu koja se skupila u patikama i odjeći poslije vježbanja u teretani.

silika-gel2

5. Održite peškire mirišljavima
Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite među složene peškire. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz peškira u potpunosti nestati.

6. Održavajte vjetrobran čistim
Vrećice sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će spriječiti nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutrašnje strane vjetrobranskog stakla.

7. Održavajte nakit čistim i sjajnim

Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici s nakitom znatno će usporiti da srebro dobije tamnu, odnosno crnu boju.

Izvor: kucnisavjeti

Vaš komentar na članak: