12.04.2017 u 19:48 | Kućni savjeti | Komentari

Ovo balkonsko cvijeće uspjeva svima: Cvjeta od proljeća do jeseni i ne smeta mu ništa! (FOTO)

Ništa ne uljepšava balkon kao što to radi cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege?

Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo vam 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspjeva

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta koja traje cijelo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat. Ako želite da vam kadifica cveta cijelo ljeto, obvezno joj uklanjajte ocvale cvatova i redovno ih prihranjujte i zalivajte.

kadifa

Loading...

2. Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakterišu je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat. Kako bi lijepo rasla obavezno joj uklanjajte ocvale cvjetove i požutele listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

pelargonija-620x412

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvijetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

petunija-620x347

Cvjeta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvjetova, pazite da nije previše na vjetru. Petunije njegujte redovnim zalivanjem te prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvjetale. U drugom dijelu ljeta biljke možete orezati na 20 cm od nivoa zemljišta, dobro ih prihraniti i ponovno će cvjetati do jeseni.

4. Dan-noć će se uspješno održati na svakoj vrsti tla. Ovo zahvalno cvijeće je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dve sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta.

dan-noc

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dvije ili više boja.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano prosuši.

begonija

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: