08.05.2016 u 21:40 | Kako smršati | Komentari

VIJEST DANA: U pivu pronađen tajni sastojak koji pomaže pri mršavljenju

Pivo je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića, a prati ga glas nezdravog zbog toga što pretjerana konzumacija može dovesti do oštećenja jetre, visokog krvnog tlaka, ali i drugih zdravstvenih tegoba. Čak se smatralo da može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i pojave ‘pivskog trbuha’.

pivo-pixabay

Sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, ta loša reputacija mogla bi se promijeniti jer je otkriveno da spoj koji sadrži piva može pomoći gubitku težine, piše Telegraph.

U izvješću, objavljenom u časopisu Archives of Biochemistry and Biophysics, navodi se kako su istraživači s Oregon State University proučavali učinke xanthohumola, prirodno flavonoida koji se nalazi u hmelju.
Koristeći lanortorijske miševe da bi ocijenili kako različite razine xanthohumola utječu na ljudski organizam, autor studije Cristobal Miranda je utvrdio da je spoj ‘znatno poboljšao neke od temeljnih biljega metaboličkog sindroma kod laboratorijskih životinja, a također smanjuje i debljanje’.

Metabolički sindrom je, naime, naziv za skupinu faktora koji podižu rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Pokazatelji uključuju pretilost, visoki kolesterol i povišenu glukozu.
Nećete smršavjeti, ali možete ublažiti gomilanje kilograma. Prema studiji, xanthohumol može značajno smanjiti šanse za razvoj ovih zdravstvenih problema.
Miranda i njegov istraživački tim hranili su laboratorijske miševe hranom bogatom mastima, ali su im davali i različite razine xanthohumola. Svi glodavci su se udebljali zbog visokog sadržaja masti u hrani, ali miševi koji su dobivali i xanthohumol ipak su imali 22 posto manju težinu. Testovi su pokazali i kako xanthohumol pomaže u snižavanju kolesterola i razine šećera u krvi.

Ne, ispijanje pive vam neće pomoći da smršavite, budući da pivo sadrži jako male količine tog flavonoida. Jedna litra sadrži svega 0,0757 mg xanthohumola, a da bismo u naš organizam unijeli potrebnu količinu ovog spoja potrebnu za mršavljenje, trebali biste popiti 3.500 litara dnevno.

Ipak, istraživači navode kako je ovo važan podatak s obzirom da bi se u budućnosti mogao kreirati koncentrirani oblik xanthohumol u suplementima koji bi se mogli koristiti u tretiranju metaboličkog sindroma i smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa, srčanog udara i drugih problema s krvožilnih sustavom.

Izvor: net/.telegraph

Vaš komentar na članak: