27.08.2017 u 12:16 | Kako smršati | Komentari

Samo jedna vježba za zategnuto tijelo i sagorjevanje masti.

Početi pripremu za sezonu kupaćih nikad nije kasno. A da bismo se maksimalno brzo pripremili, najbolje je izabrati jednu najefikasniju vežbu i nećete dugo čekati na rezultat.

vjezba-naslovna

Danas ćemo pričati o obrnutom planku, vježbi koja nije toliko popularna kao običan plank, ali podjednako je efikasna i korisna za cijelo tijelo, piše uspesnazena. Ako ste čuli za Plank, onda znate da je suština ove vježbe ostanak u pozi u kojoj morate da budete – odnosno to je vježba izdržaja tokom koje se svi zategnuti mišići učvršćuju.

Obrnuti plank je nešto drugačiji, jer osim izdržaja traži i lagano spuštanje prema podu, no sve u svemu, vježba je vrlo jednostavna, a vjerujemo da će nakon prvih nekoliko dana postati jednostavnija i za rad.

Kako se izvodi vježba:

Loading...

Obrnuti plank (obrnuta daska) izvodi se ovako:

Skedite i naslonite se na dlanove, zatim zategnite trbušni zid i guzu, te odignite kukove od zemlje. Na taj način formirajte ravnu liniju skroz od ramena do peta, te u toj pozi izdržite 30 sekundi.

Ako niste u formi, počnite s izdržajima od 15-ak sekundi, potom guzu polagano spuštajte prema podu da bi tijelo potom opet postavili u položaj za izdržaj. Svaki dan ponovite tri do pet izdržaja, prvo po 15-ak sekundi, a kako budete sticali formu, produžite vrijeme trajanja izdržaja na 30-45-60 sekundi. Koliko možete.

vjezba-1

vjezba-2

Efekat:

♦ Već nakon nekoliko dana, osjetićete prve promjene na području cijelog trbušnog zida – svih trbušnih mišića, ramena, guze, i zadnjeg dijela nogu.

♦ Zategnuta zadnjica i butine. U poređenju sa običnim plankom, obrnuti plank više opterećuje glutealne mišiće.

♦ Poboljšanje metabolizma. Dok se nalazite u ovoj pozi, kalorije se troše više nego kod izvođenja dinamičkih vježbi. Primjećeno je da, kod većine ljudi, koji praktikuju ovu vježbu, praktički nema problema sa metabolizmom.

♦ Ravna kičma. Obrnuti plank garantuje poboljšanje držanja tijela, jer prilikom izvođenja, koristimo mišiće koji pomažu ravnom držanju kičme. Ovo je posebno važno za one koje rade u kancelariji.

♦ Oslobađanje od bolova i grčeva u leđima. Ako radite barem 3-4 puta nedeljno obrnuti plank, oslobodićete se bolova u leđima. Ova vježba efikasno upošljava sve validne mišiće.

♦ Ravan i zategnut stomak. I ne samo to. Prilikom izvođenja vježbe važno je ne spuštati karlicu, ne zabacivati glavu, leđa moraju biti maksimalno ravna. Obrnuti plank, ne samo da jača mišiće ruku, trbuha i nogu, već i isteže mišiće u dijelu ramenog pojasa.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: