30.12.2016 u 8:55 | Kako smršati | Komentari

7 savjeta za ravnanje “šlaufića” bez vježbanja i dijeta

Pripremite tijelo za nošenje pomno odabranih večernjih komada uoči najluđe noći u godini. Riješite se klasične nadutosti koja često pogađa upravo u prosincu, odnosno nakon uživanja u blagdanskom stolu. Za ispuhivanje trbuščića poslužite se ovim neočekivanim savjetima

stomak-slauf

1. Pijte mnogo vode

S dolaskom hladnijeg vremena lako je zaboraviti na redovito hidriranje tijela, odnosno ispijanje odgovarajućih količina obične vode. ‘Dehidracija izaziva nakupljanje vode u tijelu, a pogotovo na predjelu trbuha’ upozorava američka trenerica Kim Lyons. Smanjite dehidriranost i nastanak šlaufića tako što ćete svakoga dana popiti barem 1,5 litara negazirane vode.

2. Gorljivo žvačite hranu

Svaki zalogaj hrane prožvačite barem 10 puta prije gutanja. ‘Tijelo mora raditi prekovremeno da bi razgradilo hranu iz želuca i crijeva, što može dovesti do nadutosti i vjetrova,’ tvrdi liječnica Judith Reichman sa kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. Brzo konzumiranje hrane dovodi i do gutanja velike količine zraka koji dodatno proširuju predio trbuha.

3. Potražite pomoć probiotika

‘Probiotici su dobre bakterije koje probavnom sustavu olakšavaju proces razgradnje hrane i sprečavaju nadutost,’ ističe nutricionist Jonny Bowden. Za optimalne rezultate, ovaj liječnik savjetuje svakodnevno uzimanje ovih bakteriju u vidu jogurta ili kroz suplemente prehrani.

4. Odviknite se od žvakaće gume

Žvakanje gume za žvakanje popraćeno je gutanjem velikih količina zraka, koji se nakupljuju u našem organizmu, te izazivaju nadutost. Istraživači sa američkog gastroenterološkog instituta tvrde da je žvakača guma kriva za dobar dio problema s nadutošću. Ako želite osvježiti svoj dah radije posegnite za bombonima od mentola.

5. Uzmite vitaminske dodatke

U svoju dnevnu rutinu uključite suplemente prehrani u vidu B kompleksa, te vitamina D u kombinaciji s kalcijem. ‘Višak hormona estrogena u tijelu tjera ga da zadržava masne jastučiće na predjelu struka, a oba suplementa dokazano smanjuju prisutnost ovog ženskog hormona,’ ističe C.W. Randolph, autor knjige po imenu From Bally Fat to Belly Flat.

6. Osigurajte si redovitu stolicu

Preopterećenost i brza svakodnevica najčešći su krivci neredovite stolice. Dr. Reichman tvrdi da mnoge osobe moraju odvojiti točno vrijeme u danu za ovu tjelesnu funkciju, jer u protivnom potisnu potrebu pod ‘izlikom’ važnijih obaveza. ‘Onog trena kad istrenirate mozak da nauči odbaciti te signale, svoje tijelo svjesno vodite na put prema zatvoru i redovitoj nadutosti.’ pojašnjava liječnica.

7. Opustite se

‘Kada ste pod stresom, tijelo nagonski pojačava proizvodnju hormona koritzola koji negativno utječe na probavni sustav, te izaziva zatvor,’ napominje dr. Reichman. Povrh svega, hormon stresa zadužen je i za gomilanje masnih jastučića na predjelu trbuha. Umjesto živciranja odaberite neku opuštajuću aktivnost s kojom ćete se pozabaviti svakoga dana u trajanju od barem 20 minuta.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: