01.05.2015 u 22:20 | Featured | Komentari

ZBOGOM ispucalim petama uz 5 kućnih lijekova koje možete napraviti sami

Ispucale pete jedan su od češćih problema sa kojima se susreće veoma veliki broj žena. Osim što ne izgledaju nimalno privlačno, ispucale pete često su praćene i bolom. Kako biste veoma lako riješili pomenuti problem, isprobajte neki od sljedećih domaćih lijekova.

vata-stopala-3

Suha koža na petama jedan je od glavnih razloga zbog kojih one i pucaju. Kako biste efikasno riješili problem, radite sljedeće:

Nakon pranja i sušenja nogu, na napukle dijelove pete nanesite sloj biljnog ulja. Obujte deblje čarape i spavajte u njima
Ujutro noge operite poluhladnom vodom, a tretman ponavljajte svaki drugi dan.

Banana i avokado

Možete napraviti i veoma efikanu masku za stopala, koristeći bananu i avokado. Potrebni su vam što zrelija banana i pola avokada. Sastojke izmiksajte (najbolje je da koristite blender ili štapni mikser). Dobijenu pastu nanesite na stopala i pete.
Pomenuti sastojci će vam pomoći da koža na stopalima, posebno petama, postane hidratizirana i glatka. Tretman primjenjujte svaki drugi dan.

Vazelin i sok od limuna

Operite i osušite stopala. Nakon toga stopala potopite u mlaku vodu na dvadesetak minuta te ih posušite. Pomiješajte jednu kašiku vezelina i sok od jednog limuna te dobijenu kombinaciju utrljajte na pete i druge pukotine na stopalima. Trljajte sve dok se smjesa ne upije u kožu. Najbolje je da smjesu nanosite prije spavanja. Potrebno je i da obujete vunene čarape nakon toga, jer će one zadržavati toplotu i povećati efikasnost smjese. Stopala ujutro operite mlakom vodom. Tretman ponavljajte svako drugo veče.

Med

Pored toga što ima antibakterijska svojstva, med je odličan i za hidrataciju kože.

Pomiješajte 250 ml meda sa jednom litrom tople vode
Potopite stopala u dobijenu smjesu na petnaest do dvadeset minuta
Nježno istrljajte stopala, posebno obraćajući pažnju na pete.
Tretman je potrebno ponavljati svako veče, sve dok ne dobijete glatku i mekanu kožu na stopalima.

Maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji vam može pomoći da imate mekana i glatka stopala i pete.

Koristeći tufer, na stopala nanesite djevičansko maslinovo ulje te kružnim pokretima nježno masirajte stopala petnaest do dvadeset minuta
Obujte deblje pamučne čarape te nakon sat vremena stopala isperite mlakom vodom.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: