28.04.2015 u 21:33 | Featured, Zdravlje | Komentari

Uvijek žurite, a želite da se hranite zdravo? Morate da probate brzi hrono doručak

Ne postoji bolji način da započnete dan od uživanja u hrono doručku. Slijede recepti sa sajta www.hronokuhinja.rs koji kulinarski užitak, brigu o zdravlju i dobrom izgledu spajaju u jedno.

lepinje-pixabay

LEPINJE SA KISELIM MLIJEKOM

POTREBNO JE: 200 g grama brašna, 1/2 čaše kiselog mlijeka, 1/2 čaše kisele vode, 2 kašike
maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 2 kašičice praška za pecivo.

PRIPREMA: Umješajte suhe sastojke, a zatim dodajte ulje, kiselo mlijeko i kiselu vodu. Sve sjedinite kašikom, a zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu ploču i doradite ga. Podijelite tjesto na četiri jufke, oblikujte loptice, a zatim ih rastanjite. Prebacite izrađene lepinjice na pleh prekriven pek-papirom, pospite ih brašnom i ubacite u rernu zagrijanu na 220 stepeni. Pecite oko 15 minuta.

PITA SA PRAZILUKOM I TIKVICAMA

POTREBNO JE: 500 g praziluka, 500 g tikvica, 4 jaja, 2 čaše (od 200 ml) kisele vode, 1 čaša brašna (mješano speltino, ražano i ječmeno), maslinovo ulje, 250 g fete, 1 kašika mirođije, biber, so.

Loading...

PRIPREMA: Na maslinovom ulju prodinstajte praziluk i izrendane tikvice koje ste prethodno ocijedili od vode. Dodajte brašno, jaja, izmrvljeni feta sir, kiselu vodu i začine. Sve stavite u pleh i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

MINI- PICE OD RAŽANOG BRAŠNA

POTREBNO JE: 200 g ražanog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica soli, 2 kašike
maslinovog ulja, 125 ml vode.

PRIPREMA: Umješajte suhe sastojke, a onda dodate ulje i vodu. Zamjesite tijesto, razvaljate ga oklagijom i šoljom vadite krugove. Stavite na pek-papir i ubacite bez fila u zagrijanu rernu da se uhvati blaga korica. Treba im nekoliko minuta. Izvadite i filujte. Pomiješajte gusti paradajz sos sa origanom i malo soli, i namažite ih. Šunku cijepkajte i stavljajte preko, zatim dodajte naredndani kačkavalj (oni koji su u restrikciji neka stave svježu mocarelu), malo mladog luka i opet preko svega toga po kašičicu sosa. Pecite sam ih na 220 stepeni oko 10 minuta.

PROJA SA AJVAROM I ŠUNKOM

POTREBNO JE: 2 jaja, 2 šolje graham brašna, 1 šolja vode, 1/2 šolja ulja, 1/2 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 kašike ajvara, 150 g šunke, susam.

PRIPREMA: Umutite jaja, dodajte so i prašak za pecivo, kiselu vodu, a zatim i brašno. Dodajte ulje, dobro umješajte, a na samom kraju dodajte ajvar i rendanu šunku. Obložite pleh papirom za pečenje, sipajte smjesu, pospite susamom i pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: