22.02.2015 u 11:49 | Featured, Zdravlje | Komentari

Šta se dešava sa vašim tijelom kada prestanete pušiti? (VIDEO)

Kada prestanete pušiti, potrebno je dosta vremena da se primijete neki znatniji rezultati. No, istraživanja pokazuju kako već nakon 20 do 30 minuta može se primijetiti poboljšanje funkcioniranja organizma – prvo se snižavaju krvni pritisak i puls, a stopala i šake postaju topliji jer se poboljšava cirkulacija.

tumorpluca

Nakon osam sati, u tijelu se smanjuje nivo ugljen-monoksida, dok se povećava protok kisika. Kada prođe samo 48 sati od prestanka pušenja, čula mirisa i ukusa postepeno počinju da se pojačavaju.

Kada prođu tri dana, odnosno 72 sata – bronhije počinju da se opuštaju. Između dvije sedmice i tri mjeseca dovoljno je da se primijeti poboljšanje cirkulacije, bolje funkcioniranje pluća, a povećava se i opšta izdržljivost tijela.

Od jednog do devet mjeseci kasnije, kašalj i zagušenje sinusa postepeno se smanjuju.

Nakon jedne godine od prestanka pušenja, dvostruko se smanjuje rizik od bolesti srca, a pet godina kasnije, rizik od srčanog udara je jednak riziku kojem su izloženi nepušači. Takođe, rizik od raka grla i jednjaka je dvostruko manji.

Kada prođe deset godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a šanse da obole od raka pankreasa su jednake onim kojima su izloženi nepušači,.

Obolijevanje od bolesti srca 15 godina nakon prestanka pušenja ovim osobama preti koliko i nepušačima, a rizik od iznenadne smrti isti je kao kod nepušača.

Izvor: radiosarajevo

Vaš komentar na članak: