27.11.2014 u 9:34 | Featured, Zdravlje | Komentari

Prirodni lijekovi za sinuse, sinusitis (7 Recepata)

Sinusi su šupljine smeštene sa obe strane nosa, prekrivene tankom membranom. Kada se membrana inficira ili upali, blokira se kanal kroz koji izlazi sluz. To dovodi do pritiska koji izaziva glavobolju, bol u jagodicama i zapušenost nosa. Sinusi su obično ispunjeni vazduhom, ali kada dođe do začepljenja i do nagomilavanja tečnosti, može doći do infekcije, tj. upale.

upala-sinusa-sinusitis-300x156

Šta je sinusitis?

Sinusitis predstavlja upalu nazalnih šupljina. Može biti izazvan prehladom, alergijskim rinitisom, nosnim polipima (izraslinama na sluzokoži nosa) i sl. Postoji nekoliko tipova sinusitisa: akutni – upala traje oko 4 nedelje ili manje; subakutni – upala traje 4 do 8 nedelja; hronični – simptomi i upala traju oko 8 nedelja i ponavljaju se godinama; i recidivirajući sinusitis – nekoliko upala u toku godine.

Prirodni lekovi za sinuse i sinusitis?

Recept koji posebno izdvajamo kao efikasan i koji se koristi odavno je naparavnje odnosno inhalacija sa mešavinom lekovitog bilja, jednostavan je i potrebno je bar 20 minuta naparavanja. Za ovu metodu potrebno je po četiri jelovne kašike kamilice i žalfije.

Priprema: U veliki lonac dodati 3 litra vode, stavite na ringlu da voda proključa. Kada voda proključa dodajte po 4 kašike gore pomenutog bilja. Nakon toga krećete sa naparavanjem iznad šerpe tako što preko glave stavite peškir i zatim udišete paru. Postupak treba da traje bar 20 minuta, nakon čega ćete osetiti poboljšanje i lakše disati.

Loading...

Inhalacija – u šerpu sipajte 5 šolja vode i zagrejte do ključanja. Zatim dodajte 2-3 kapljice eukaliptusovog ulja. Preko glave stavite peškir, približite se šerpi i duboko udišite paru, ali pazite da se ne izgorite. Proces ponavljajte 2-4 puta na dan. Umesto eukaliptusa, na isti način, u vodu možete dodati i kamilicu, nanu, ruzmarin, zalfiju ili med kao u prethodnom receptu. Važno je znati da inhalaciju sa uljem eukaliptusa ne smeju koristiti osobe sa srčanim i nervnim oboljenjima, trudnice, deca i stare osobe.

Obloga od rotkvica – rotkvice su veoma efikasan lek za pročišćavanje sinusa od sluzi. Za oblogu vam je potreban 1 crni luk i 6 rotkvica. U blenderu izmiksujte crni luk i rotkvice. Dobijenu smesu nanesite na gazu, gazu stavite preko sinusa i držite 30min do 1h.

Toplo-hladna obloga – jednu posudu napunite toplom a drugu hladnom vodom. Krpu ili peškir umočite u toplu vodu i stavite na predeo nosa. Obloga neka stoji 2min. Zatim drugu krpu ili peškir umočite u hladnu vodu i držite na predeo nosa 30 sekundi. Naizmenično stavljajte obloge. Ova metoda ublažava bol i upalu.

Slani rastvor – u čašu tople vode pomešajte 1/3 kašičice soli sa malo sode bikarbone. Glavu nagnite nazad, zatvorite jednu nozdrvu, a u drugu nozdrvu kapaljkom za nos nanesite rastvor. Zatim izduvajte nos i proces primenite i na drugoj nozdrvi. Ovim procesom pročišćavate nosnu šupljinu i smanjujete upalu.

Kapi od belog luka – beli luk je višenamenski lek koji se koristi i za sinusitis. Antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka ublažavaju ili otklanjaju upalu. Kapi za nos od belog luka možete napraviti na sledeći način: izgnječite beli luk i pomešajte ga sa 4 kašičice vode. Sa kapaljkom za nos u obe nozdrve ukapajte po 10 kapljica. Proces ponavljati 2-3 puta na dan dok ne nestanu simptomi sinusitisa. Takođe, ove kapi možete upotrebljavati jednom dnevno kao preventivu.

Čaj od kamilice – već je rečeno da kod upale sinusa pomaže inhalacija sa kamilicom. Takođe pomaže i ako tokom upale pijete nekoliko šolja čaja od kamilice na dan.

Pritiskanje – na obe strane nosa prislonite palčeve i lagano pritiskajte hrskavicu oko 30 sekundi. Zatim opustite palčeve pa opet pritisnite, i tako nekoliko puta.

Opšte preporuke:

Pijte dosta tečnosti, jer se tako sprečava nagomilavanje sluzi u nosu.
Peškir navlažite toplom vodom, stavite ga preko lica, držite 5-10min nekoliko puta na dan.
Udišite topao i vlažan vazduh dok se tuširate.
Izbegavajte hladan i suv vazduh.
Kada izduvavate nos, to uradite nežno, bez pritiskanja i naprezanja nosa.
Izbegavajte alkohol, jer alkohol može da izazove upalu sluznice nosa i sinusa.
Pažljivo upotrebljavajte sprejeve za nos. Ovi sprejevi ne treba da se koriste više od 3 dana, jer preterana upotreba može pogoršati stanje i izazvati zavisnu upotrebu

Izvor: cajeviza

Vaš komentar na članak: