05.05.2017 u 18:53 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ove lijekove i hranu NI SLUČAJNO ne smijete da mješate!

Svi znamo da lijekovi treba da se uzimaju striktno kako su prepisani, kako u pogledu doze i vremena, tako i ishrane tokom liječenja. Ovo su neke kombinacije namirnica i lijekova koje nikako ne treba uzimati zajedno.

lijekovi-pixabay

1. Bronhijalni spazmolitici (za astmu, bronhitis i druge bolesti pluća)

Lijekovi: teofilin, albuterol.
Zabranjeno: hrana i piće koji sadrže kofein.

Oba lijeka stimulišu nervni sistem, tako da izbjegavajte kofein zbog anksoiznosti i višak nervoze. Budite posebno oprezni sa teofilinom, jer kofein povećava njegova otrovna svojstva. Smanjite masnu hranu jer povećava biološku raspoloživost teofilina, što izaziva predoziranje.

2. Lijekovi koji smanjuju nivo “lošeg” holesterola

Lijekovi: atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin, pravastatin.
Zabranjeno: grejpfrut.

Grejpfrut izaziva nagli porast apsorbcije lijeka koji povećava rizik od predoziranja i sporednih efekata. Stoga, jedna tableta sa grejpfrutom je jednaka 20 tableta sa vodom. Isto važi i za drugo kiselo voće kao što su limeta ili seviljska narandža.

Loading...

3. Antihipertenzivni lijekovi (za probleme sa srcem i bubrezima)

Lijekovi: kaptopril, enalapril, ramipril.
Zabranjeno: hrana bogata kalijumom.

Lijekovi iz ove grupe povećavaju nivo kalijuma u krvi, što može dovesti do aritmije i dispneje. Zato treba izbjegavati banane, krompir, soju i spanać u periodu liječenja.

4. Antiaritmički lijekovi (za srce)

Lijekovi: digoksin.
Zabranjeno: sladić.

Sladić sadrži glicirhizičnu kiselinu koja sa sladićem može da izazove poremećaj otkucaja srca ili čak srčani udar. Ova supstanca je prisutna u slatkišima, kolačima, kao i u pivu. Dijetalna vlakna (mekinje, na primjer) smanjuju efikasnost lijeka, tako da ga uzimajte 2 sata prije ili poslije obroka. Bilje poput sene ili kantariona takođe smanjuje efikasnost digoksina.

5. Lijekovi za razređivanje krvi i ugruške

Lijekovi: varfarin.
Zabranjeno: hrana za razređivanje krvi i hrana puna vitamina K.

Dok uzimate ove lijekove, trebalo bi da smanjite unos brusnice, bijelog luka, đumbira i nekih začina (paprika, cimet i kurkuma). Ove namirnice čine da krv bude ređa i u kombinaciji sa varfarinom može da dođe do krvarenja. Vitamin K, s druge strane, smanjuje efikasnost lijeka. Ovaj vitamin se nalazi i u spanaću, repi, kupusu, brokolijima i slično.

6. Hormoni štitne žlijezde

Lijekovi: levotiroksin.
Zabranjeno: soja, kesten, vlakna.

Ljudi koji uzimaju levotiroksin (i lekove poput eutiroksa, bagotiroksa i L-tiroksina) treba da izbjegavaju soju i hranu od ove biljke jer blokira efikasnost lijeka. Kestenje i hrana bogata vlaknima takođe imaju slične efekte.

7. Antibiotici (za bakterijske infekcije)

Lijekovi: tetraciklin, ciprofloksacin, penicilin.
Zabranjeno: mliječni proizvodi.

Navedeni antibakterijski lijekovi formiraju jedinjenja kalcijuma koja se teško luče i koji se obilno nalaze u mliječnim proizvodima kao što je mlijeko. Ovo dovodi do naglog smanjenja efikasnosti lijeka.

8. Lekovi protiv bolova (prepisano za upale, bolove u mišićima i glavobolju)

Lijekovi: ibuprofen.
Zabranjeno: bezalkoholna pića.

Ibuprofen (poznat i pod nazivima advil, genpril, proprinal) nije u skladu sa bezalkoholnim pićima. Ova pića sadrže ugljen-dioksid i kiseline koja povećavaju apsorpciju lijeka i podiže nivo koncentracije u krvi. Kao rezultat toga, doza se ne može kontrolisati, a rizik od povećanja nivoa otrova u bubrezima može da se poveća.

9. Antidepresivi (propisana za produžene depresije)

Lijekovi: svi inhibitori monoaminske oksidaze (tranilcipromin, fenelzin, nialamid).
Zabranjeno: hrana bogata tiraminom.

Antidepresivi sadrže inhibitore monoaminske oksidaze koji, zajedno sa tiraminom, mogu da izazovu kritično povećanje krvnog pritiska. Tiramin je amino-kiselina koja se formira u toku starenja hrane bogate proteinima. Može se naći u starom siru, mesu ili ribi, suvim kobasicama ili konzervisanom mesu.

10. Kombinovanje

Određeni lijekovi gube ili pak imaju pojčano dejstvo ukoliko se kombinju sa određenim namirnicama. Iz ovih razloga veoma je bitno da se posavjetujete sa svojim ljekarom ili farmaceutom, kao i da pažljivo pročitate uputstvo, kako biste izbjegli sve neželjene posljedice.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: