15.04.2017 u 7:27 | Featured | Komentari

Bili ste UBIJEĐENI da su POSNE, ali ove namirnice u sebi imaju ŽIVOTINJSKE sastojke

Mislite da ove namirnice možete da jedete tokom posta? Razmislite ponovo

Supa-od-povrca-pivo-secer-cips-vino

Brojne namirnice koje bez razmišljanja konzumiramo tokom posta u sebi mogu sadržati životinjske sastojke koji se koriste u procesu njihove proizvodnje. Iako su one potpuno bezbedne za svakodnevno konzumiranje, možda bi trebalo da ih izbegavate tokom posta.

Šećer

Kako bi šećer dobio svoju finu teksturu i boju (šećer nije prirodno beo) mnogi proizvođači koriste pepeo kostiju. Kako bi dobili ovaj pepeo, proizvođači spaljuju kravlje kosti jer one prilikom rafinisanja šećera mogu da koriguju svako nesavršenstvo u njegovoj boji.

Pivo i vino

Pojedini proizvođači koriste samljevene riblje bešike kako bi izbacili preostale čestice kvasca koje čine da ovi napici izgledaju zamagljeno. Ovaj “sastojak” uglavnom nije naveden na deklaraciji jer se koristi u procesu filtracije i ne računa se kao sastavni dio piva ili vina.

Čips

Pojedini proizvođači, ali i ukusi, čipsa koriste pileću mast i svinjeske enzime. Većina čipsa se prži u biljnom ulju, ali postoje i određene vrste za koje se koristi pileća ili goveđa mast. Pojedini brendovi takođe mogu koristiti životinjsku mast ili vještačke ukuse kako bi čipsu dale prepoznatljiv zadimljen i pun ukus.

Usoljeni kikiriki

Ako jedete usoljeni kikiriki, ujedno jedete i svinjske papke. Pojedini proizvođači koriste želatin kao aditiv kako bi se so i drugi začini bolje “prilepili” za kikiriki. Kupujte običan kikiriki u ljusci.

Kupovne supe od povrća

Obavezno pogledajte etiketu jer kupovne supe često sadrže pileći ili goveđi bujon, čak iako na pakovanju samo piše “supa od povrća.”

Glukoza

Ako na pakovanju primjetite glukozu kao sastojak, važno je napomenuti da se ona dobija iz tkiva životinja. Najčešće je prisutna u gaziranim napicima.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: